fbpx
Naar MyIlCigno

Stijlen

Breakdance

Breakdance is één van de onderdelen van de hiphopcultuur.

De laatste jaren is breakdance een populaire dansstijl geworden, vooral bij jongens. In deze les kom je terecht in een andere wereld waarin toprocks, footworks, freezes en powermoves regeren.  Het grondwerk en voetenwerk staan hier centraal.

We raden aan om een les breakdance te combineren met een hiphoples.

 


Dancehall

Dancehall komt uit Jamaica. Typisch aan deze dansstijl zijn de specifieke steps. Die zijn soms snel en krachtig, maar kunnen ook traag en sensueel zijn. Deze dansstijl vraagt veel soepelheid om los te bewegen. In de les gaan we de originele steps oefenen en leren we een choreografie die hierop gebaseerd is. Je hoort ook vaak de term 'Ragga'. Dit zijn dansen die zijn gemaakt in Europa, waarin de Dancehall moves worden samengevoegd met hiphop en andere stijlen.


Girly - NEW

In de lessen Girly zijn de bewegingen zeer vrouwelijk en sensueel. We werken aan zelfvertrouwen, uitstraling en een mooie lichaamshouding. We wisselen af tussen dansen op sneakers en op hakken. Het dansen op hakken vereist heel wat vaardigheden, die we met techniek oefeningen opbouwen. Ook wie liever niet op hakken danst, is welkom!

Voor volwassenen en meisjes vanaf 16 jaar (°2004)


Hedendaags

In tegenstelling tot klassiek of modern jazz is er in hedendaagse dans geen vast bewegingsvocabularium. Dit geeft de danser vrijheid om creatief aan de slag te gaan met beweging. Alles kan!

Toch vereist ook hedendaagse dans een zekere techniek. We leren om los te bewegen (release) en onze energie juist te doseren zodat we én traag én snel leren dansen. We gaan aan de slag met (gerichte) improvisatie, partnerwerk en lifts. We hebben aandacht voor een juist ruimtegebruik. Tot slot leren we om inhoud aan de bewegingen te geven (performance).


Klassiek ballet

Een balletles begint steeds aan de barre. Er wordt hard gewerkt aan een juiste lichaamshouding die cruciaal is voor ballet, voetposities, basishoudingen van armen en benen en een correcte houding van het hoofd. De basisoefeningen worden steeds moeilijker en gevarieerder, wat zich uit in combinatie-oefeningen en choreografieën.

Elk jaar neemt het niveau toe. Het is aangewezen om vanaf klassiek II twee uur ballet te volgen per week. De oefeningen worden immers steeds moeilijker, wat meer training vraagt van het lichaam. Voor de leerlingen is het ook aangenamer omdat alles dan makkelijker en beter gaat.

Wanneer de leerlingen een goede basis verworven hebben, kunnen zij starten met pointes. Wij streven naar techniek, maar wel op het niveau waarop de leerling zich bevindt. De leerkracht bepaalt wanneer een leerling klaar is om op pointes te leren dansen. We hanteren de regel: wie 2 uur ballet volgt op 11-jarige leeftijd mag starten met de pointesles. Vanaf 12 jaar en mits de nodige balletervaring mogen alle meisjes starten. Ook hier is minimum twee uur klassieke balletles aanbevolen.


Modern Jazz

Modern jazz is een vrije manier van dansen die qua structuur lijkt op klassiek ballet. De bewegingen zijn jazzy, veel losser. Ook wordt er gebruik gemaakt van elementen van de klassieke ballettechniek met summiere isolatietechnieken van  de verschillende lichaamsdelen.

Jazzdans is eclectisch, wat wil zeggen dat het bewegingselementen uit andere danstechnieken en stijlen mengt. Deze elementen worden in de danstraining en choreografie gecombineerd.


Musical - AFDELING UITGEBREID

Onze musical-afdeling wordt dit jaar uitgebreid. Door het inplannen van nieuwe lessen op maandag en dinsdag, bovenop de reeds bestaande lessen op woensdag, wordt deze tak binnen onze dansstudio net dat tikkeltje groter en intensiever.

Musical is de combinatie van zang, dans en acteren. Deze drie disciplines komen ruim aan bod in de les. Tijdens de les wordt er gewerkt aan techniek en aan een repertoire van bekende en minder bekende musicals. 

Aangezien deze les samengesteld is uit zingen, acteren en dansen, raden wij aan om naast deze discipline ook een dansles te volgen.


PBT: Progressing ballet technique

PBT is een programma ontwikkelt door de Australische Marie Walton-Mahon
Dit programma verbetert de klassieke ballettechniek door het uitvoeren van oefeningen op een fitbal, gebruik makend van een elastiek of andere soorten ballen.

De oefeningen zijn bedoeld om de rompstabiliteit te versterken, het geheugen van de spieren te verbeteren, het juist plaatsen van het gewicht en de spieren te verlengen. Hoe meer men de oefeningen herhaalt hoe sneller de ballettechniek zal verbeteren. De leerkrachten die de BPT-les geven bij Il Cigno hebben hiervoor het noodzakelijke certificaat.


Préballet

Peuterballet, preballet, preprimary & primary

Vanaf 3 jaar.

Tijdens deze lessen wordt er op speelse wijze kennis gemaakt met dans, beweging en muziek met aandacht voor de kinderlijke fantasie en creativiteit van kleuters.

De les begint altijd met opwarmingsoefeningen. Zo leren de kinderen de basistechnieken van ballet zoals bijvoorbeeld voeten strekken, juiste houding van de rug,… Tijdens de les wordt er verder aandacht besteed aan oefeningen als voorbereiding op de klassieke ballettechniek en andere dansvormen. Daarnaast wordt er speels gewerkt aan expressie, ritme en improvisatie.

In de primary les wordt de oefenstof vanuit de kleuterballetlessen verder uitgebreid in doelgerichte oefeningen. Ook hier is er ruimte voor creativiteit en improvisatie, maar dan wel met een bepaald danspatroon en discipline. Vanaf nu wordt de ballettechniek echt aangeleerd.


Pilates

Pilates is een methode voor het trainen van het hele lichaam die in het begin van de vorige eeuw werd ontwikkeld door Joseph H. Pilates. In zijn methode en publicaties legde hij reeds in de jaren ’30 de link tussen lichaamsbeweging, correcte ademhaling en lichaamshouding enerzijds en algemeen geestelijk en lichamelijk welzijn anderzijds.

De Pilates oefeningen zijn er in de eerste plaats op gericht de regio van de onderrug, buik, bekken en bilspieren te versterken. Op die manier krijgt men een sterk centrum, wat Joseph Pilates het Powerhouse noemde, van waaruit men de rest van het lichaam kan aanpakken.

De voordelen van Pilates training zijn dan ook talrijk: een juiste lichaamshouding, een soepele rug, een vrijere ademhaling, het ontwikkelen van sterke èn soepele spieren zonder bulk, spierpijn of blessures. Je kan op elk moment in je leven starten met pilates, of je nu in topconditie bent, of nog nooit in je leven aan sport hebt gedaan. Pilates helpt ook dansers  te verbeteren op het gebied van concentratie, spiercontrole, kracht, balans en coördinatie.


Prehiphop/hiphop/streetdance

Hiphop is eerder een cultuur dan een dansstijl op zich. Dans is één van de onderdelen van de hiphopcultuur. Het is ontstaan in de jaren zeventig in New York en dan voornamelijk in de arme wijk, The Bronx. De dansstijl binnen de hiphopcultuur kan je onderverdelen in verschillende subdansstijlen. Wij bieden zowel breakdance als hiphop/streetdance aan.

In een hiphoples oefen je techniek aan de hand van toffe choreografieën die je doorheen het jaar leert op populaire hiphop/rnb muziek. Hiphop/streetdance is bijgevolg een dansstijl die moeilijk kan omschreven worden omdat iedere choreograaf een verschillende opleiding of achtergrond heeft. 


Urban Contemporary - NEW

"Urban dance" is een dansstijl die opkwam begin vorige eeuw in grote wereldsteden zoals New York. Het is feitelijk een verzamelnaam voor verschillende dansvormen uit een straatcultuur. Moderne dans en urban dance ontstonden als een soort tegenbewegingen van de klassieke vormen (klassiek ballet en jazz).

"Urban/Contemporary" is een nieuwe crossover waarbij de zachte en vloeiende lijnen van de moderne en/of hedendaagse dansstijl vermengt worden met de invloeden uit de substijlen van urban zoals popping, krump, tutting… Je gaat op zoek naar nieuwe bewegingsvormen door onder andere op zoek te gaan naar hoe je muziek en concepten kunt vertalen naar je lichaam. De bewegingstaal is hedendaags en komt voort uit zowel oude technieken als nieuwe technieken.De focus in de lessen ligt op de energie van de bewegingskwaliteiten, geaard zijn, muzikaliteit en flow. Heerlijk dansen op de vernieuwende beats. We lopen voor op de trends en moves en bewegen met veel plezier en staan geen minuut stil. Iedereen is bij deze les welkom en kan helemaal zichzelf zijn.

Leraar -  Matthew Decuyper

Leeftijd - Vanaf 15 jaar

Tijd en Locatie - woensdag om 18u45 tot 19u45 | Koestraat 21 te Merelbeke